Sosyal Güvenlik
Sosyal Güvenlik
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 16/06/2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/10/2008 tarihinde tüm hükümleri ile yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesi ile Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı Kurumu ve Bağımsız Çalışanlar Kurumu Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında tek çatı da toplanmıştır.
Bugün BAĞ-KUR’dan hizmet alan yaklaşık 15 milyon kişi bulunmaktadır. 2016 Ocak itibariyle 2.114.049 esnaf ve 793.118 tarım olmak üzere 2.907.167- kişi aktif BAĞ-KUR sigortalısı bulunmaktadır. Geçen yıllar içerisinde önceden yalnızca 4/a sigortalılarına tanınan sürekli iş göremezlik geliri uygulamasının, doğum borçlanması uygulamasının, emzirme ödeneği uygulamasının 4/b’li sigortalılara da sağlanması, sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması, sigorta prim borçlarının yapılandırılması, bağ-kurlulara seyyanen yapılan zamlar ciddi ve olumlu gelişmelerdir.
Öte yandan, kurumlar tek çatı altında toplanmış olmasına rağmen esnaf ve sanatkarların diğer sigortalılar ile aynı şartlarda olmadığı açıktır. Bugün, bir esnafın emekli olabilmesi için ticari faaliyetine 25 yıl kesintisiz devam etmesi, 9000 prim gününe sahip olması ve yaş şartını tamamlamış olması gerekmektedir. Günümüz ekonomisinde bir ticari işletmenin 25 yıl kesintisiz olarak ticari faaliyetine devam etmesini beklemek hayatın olağan akışına aykırıdır. Esnaf ve sanatkarların, emekli olabilmesi için aranan prim gün sayısının düşürülmesi öncelikli taleplerimiz arasında yer almaktadır.
Esnaf ve sanatkarlarımız için ödeyecekleri belirli bir prim ve o prime eklenecek devlet katkısı ile İşsizlik Fonu benzeri bir fon kurulması, dükkanı kapanan esnaf ve sanatkarlarımıza işini yeniden düzene koyana kadar temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kurulan fondan ödeme yapılması taleplerimiz arasındadır.
4/a’lı sigortalılara çalışamadıkları günler için geçici iş göremezlik ödemesi yapılmaktadır. Aynı ödeme, esnaf ve sanatkarlarımıza ancak sigorta prim borcu bulunmaması şartıyla yapılmakta, ayakta yapılan tedaviler için ödenen geçici iş göremezlik ödemesinden ise esnaf ve sanatkarlarımız hiçbir şekilde yararlanamamaktadır. Oysa, esnaf ve sanatkarlarımız, toplumda rapor parası diye bilinen bu ödemeden faydalanamadıkları gibi, istirahatli oldukları bu sürede dükkanlarını açamadıklarından ayrıca zarara uğramaktadırlar. Yapılacak kanun değişikliği ile de bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Pratik Bilgiler
İşverenler İçin Uzaktan Eğitim Modülleri
Sosyal Güvenliğin Önemi Eğitim modülü
İşveren Yükümlülükleri Eğitim modülü
Prim Teşvikleri Eğitim modülü
Sektör Rehberleri
Ağaç, Mantar, Kamış ve Örgü Malzeme Ürünü İmalatı Sektörü
Ayakkabı ve Terlik İmalatı Sektörü
Berberlik ve Kuaförlük Sektörü
Çimento, Kireç ve Alçı İmalatı Sektörü
Deri Giyim Eşyaları İmalatı Sektörü
Dış Giyim Eşyaları İmalatı Sektörü
Fırın ve Unlu Mamüller İmalatı Sektörü
Halı ve Kilim İmalatı Sektörü
Hazır Yemeklerin ve Yiyeceklerin İmalatı Sektörü
Kakao, Çikolata ve Şekerleme İmalatı Sektörü
Karayolu ile Yük Taşımacılık Hizmetlerı̇ Sektörü
Kilden İnşaat Malzemeleri İmalatı Sektörü
Eğlence Mekanları Sektörü
Mobı̇lya İmalatı Sektörü
İnşaat Sektörü
Lokantalar, Kafeteryalar ve Seyyar Yemek Hizmeti Faaliyetleri Sektörü
Cam ve Cam Ürünleri İmalatı Sektörü
Et ve Et Ürünleri İmalatı Sektörü
Giyim Eşyalarının Perakende Ticareti Sektörü
Montaj İşleri Sektörü
Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Sektörü
Şehı̇rlerarası Otobüs İşletmeciliği Sektörü
Şehir İçi Yolcu Taşımacılığı Sektörü
Pamuklu, Yünlü İpekli ve Dı̇ğer Dokuma İmalatı Sektörü
Sebze ve Meyve Suyu İmalatı Sektörü
Süt ve Süt Ürünleri İmalatı Sektörü